1.říjen Světový den Pohlednic: World Postcard Day

Světový den Pohlednic, nebo-li World Postcard Day ("WPD") se každoročně slaví 1. října. Poprvé byl vyhlášen v roce 2019. Cílem tohoto dne je oslavit umění posílání pohlednic a propojit lidi po celém světě.

WPD se pojí hlavně s historií Postcrossingu, která začíná v roce 2005, kdy byl projekt založen v Portugalsku. Dnes zahrnuje miliony uživatelů ze stovek zemí.


Jednou z nejzajímavějších skutečností je, že Postcrossing umožňuje lidem nejen posílat pohlednice, ale také objevovat kulturu a tradice jiných zemí. V rámci oslavy Světového dne se organizují akce, výstavy a setkání, kde si účastníci mohou vyměňovat pohlednice a sdílet příběhy.

Tento den je také příležitostí k zamyšlení nad hodnotou osobní komunikace v digitálním věku. Mnoho postcrossingových nadšenců vytváří originální pohlednice, čímž dodává celému procesu přidanou hodnotu. V různých zemích se pořádají speciální výzvy a soutěže, které podněcují kreativitu a aktivní účast.

Každý rok unikátní design pohlednice

K příležitosti Světového dne Pohlednic je vždy vydána nová, speciálně navržená pohlednice. Tento projekt má za cíl odrážet téma a ducha daného roku.

Každoroční pohlednice jsou vytvářeny různými umělci, kteří přinášejí své jedinečné pohledy na komunikaci a přátelství. Tyto pohlednice jsou nejen krásné, ale také sběratelské, což z nich činí cenné kousky pro všechny nadšence.

Pro rok 2024 je autorkou ilustrace Rose Wong, která zpracovala zadané téma „Nadčasové kouzlo pošty“ (The timeless magic of the post“). K 150. výročí založení Světové poštovní unie (UPU). UPU, založená v roce 1874, hrála klíčovou roli v propojování lidí po celém světě tím, že podporovala mezinárodní spolupráci mezi poštovními službami a vytvořila jednotnou poštovní síť.

Zde se můžete podívat na designy z minulých ročníků.

Proč poslat pohlednici 1.října?
Pokud pošlete pohlednici prostřednictvím Postcrossingu v den Světového dne Pohlednic, získáte speciální odznak, který se objeví na vašem profilu.

Tento odznak je jedinečným oceněním, které si mohou sběratelé a nadšenci Postcrossingu přidat ke svým dalším úspěchům. Každoročně se uděluje pouze v tento den – 1. října – jako připomínka důležitosti poštovních služeb a radosti z posílání pohlednic po celém světě. Stačí mít pohlednici odeslanou právě v tento den, aby se vám odznak na vašem účtu objevil.

 

Připojte se k WPD a zapojte se do aktivit, které spojují lidi prostřednictvím psaní a umění!
Světový den Pohlednic je skvělou příležitostí, jak se zastavit a ocenit krásu psané komunikace. Ať už posíláte pohlednici svému blízkému, nebo ji odesíláte někomu zcela neznámému, každý kousek papíru nese příběh. Připojte se k této globální komunitě a oslavte spojení, které pohlednice mohou vytvořit!