Linoryt: Tradiční technika, která neztrácí kouzlo

Linoryt je jednou z nejstarších a nejpopulárnějších grafických technik, která si i dnes nachází své místo v srdcích umělců i milovníků umění. Tato technika, která se vyvinula z klasického dřevořezu a nabízí jedinečné možnosti vyjádření a experimentování. V následujících řádcích se podíváme na historii linorytu, jeho techniku a proč stojí za to jej vyzkoušet.

Historie linorytu

Linoryt, jak ho známe dnes, vznikl na počátku 20. století. Materiál linoleum, který se původně používal k podlahovým krytinám, začal být umělci využíván k vytváření tiskových desek. Na rozdíl od dřeva, linoleum je měkčí a snadněji se do něj řeže, což umožňuje větší detaily a jemnější linky. Mezi průkopníky této techniky patřili slavní umělci jako Pablo Picasso a Henri Matisse, kteří linoryt povýšili na úroveň vysokého umění.



Technika linorytu

Technika linorytu je poměrně jednoduchá, což z ní činí ideální volbu jak pro začátečníky, tak pro pokročilé umělce. Základem je linoleum, na které se přenese návrh. Poté se pomocí speciálních rydel odstraní části linolea, které mají zůstat bílé. Výsledná matice se pak potře barvou a přitiskne na papír nebo jiný materiál, čímž vznikne otisk.

  • Příprava návrhu: Nejprve si nakreslete nebo přeneste návrh na linoleum. Můžete použít tužku, fixu nebo transferový papír.

  • Rytí: Pomocí různých typů rydel vyryjte do linolea části, které mají zůstat neotištěné. Rydla se liší velikostí a tvarem, což umožňuje vytvářet různé textury a detaily.

  • Barvení: Naneste barvu na vyrytý povrch pomocí válečku. Ujistěte se, že barva je rovnoměrně rozetřená.

  • Tisk: Položte papír na inkoustem potřenou matrici a přitlačte. Můžete použít lis nebo jednoduše silně přitlačit rukou či hladítkem.

  • Hotový otisk: Opatrně sejměte papír a nechte jej uschnout.

Proč vyzkoušet linoryt?

Linoryt nabízí mnoho výhod, které jej činí atraktivním pro různé typy umělců:

  • Dostupnost materiálů: Linoleum a rydla jsou relativně levné a snadno dostupné.
  • Jednoduchost: Technika je snadno osvojitelná a nevyžaduje složité vybavení.
  • Kreativita: Umožňuje vytvářet širokou škálu efektů od jemných linií po výrazné kontrasty.
  • Experimentování: Je ideální pro experimenty s různými barvami a povrchy.


Linoryt je fascinující technika, která nabízí nespočet možností pro kreativní vyjádření. Ať už jste začátečník hledající nový způsob, jak se vyjádřit, nebo zkušený umělec hledající novou výzvu, linoryt vás jistě zaujme. Vyzkoušejte si jej a objevte kouzlo této tradiční, ale stále aktuální umělecké techniky.


S autorem Pepou Vaníčkem jsme nechali natisknout reprodukce jeho linorytových obrazů na pohlednice, které teď cestují po světě. Najdete je zde.